Verkrijgen emissiegegevens grote uitdaging bij CBAM-rapportages

Beeld ter illustratie. Foto: Shutterstock

Importeurs en expediteurs ervaren het indienen van de CBAM-rapportages als complex en tijdrovend. Vooral het verkrijgen van gegevens over de emissies wordt ervaren als ingewikkeld en een grote uitdaging. Dit blijkt uit een rondvraag van NT en Flows onder 31 importeurs en expediteurs. Sinds 1 oktober 2023 is de CBAM-verordening van kracht.

Waar nu nog alleen een rapportageverplichting geldt, zijn invoerders vanaf 1 januari 2026 verplicht een heffing te betalen voor hun CO2-uitstoot. De lezers van NT en Flows verwachten dat dit problematisch wordt vanwege de uitdagingen met het verkrijgen van de actuele gegevens. Ook verwachten ze dat dit behoorlijk kostenverhogend werkt.

Voor de supply chain heeft dit naar verwachting een dalende import van buiten de EU tot gevolg. Expediteurs zien nu al dat sommige klanten hun import van CBAM goederen in Europa staken omdat de extra kosten niet opwegen tegen de baten.

20 juni organiseren NT en Flows de Sectorbijeenkomst douane & logistiek. Doel van deze bijeenkomst is om handvatten en strategieën te geven om te voldoen aan de complexe CBAM-regelgeving. Onderwerpen zijn onder meer de impact van CBAM op importeurs en logistiek dienstverleners, een praktisch stappenplan voor de derde rapportage en hulp bij CBAM-verplichtingen.


Dit artikel verscheen op 14 juni 2024 op NT.nl.

morenews

‘CBAM-heffing betalen zonder te vergroenen, houd je niet lang vol’

Bedrijven die goederen importeren die vallen onder het CBAM-regime, moeten daarover vanaf 2026 emissierechten betalen. Ze kunnen ervoor kiezen om voor een bepaalde periode de heffing te betalen en de bijbehorende kosten door te belasten aan hun klant. Al komt daar wel een einde aan, waarschuwt Elise Gerritsen, managing partner bij adviesbureau Buck Consultants International…. Lees verder ›

Enquête: hoe zijn uw ervaringen met de CBAM-rapportages?

Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) trad in werking op 1 oktober 2023. CBAM, oftewel koolstofcorrectie bij de invoer van goederen naar de EU, heeft grote gevolgen voor de administratieve afhandeling van importgoederen. NT en Flows onderzoeken hoe het ervoor staat met de invoering. Werkt u voor een importeur of expediteur en bent u betrokken… Lees verder ›

Sectorbijeenkomst Douane en Logistiek legt focus op CBAM

Importeurs van CBAM-goederen moeten vanaf 1 oktober 2023 per kwartaal aan de EU rapporteren hoeveel broeikasgassen daarbij buiten de EU zijn uitgestoten. CBAM is dan ook het centrale thema op de ‘Sectorbijeenkomst Douane & Logistiek‘, een organisatie van Flows en NT op 20 juni in Breda.